Wie is je voorbeeld? Spiegelaars in de Nieuwe Kerk

Van september 2017 tot februari 2018 organiseerde de Nieuwe Kerk in Amsterdam de tentoonstelling We Have a Dream, over Mohandas Gandhi, Martin Luther King, en Nelson Mandela. Drie grote figuren die gelden als ‘morele helden’ en overal ter wereld mensen inspireren. Studenten van de Universiteit voor Humanistiek gingen met bezoekers op zoek naar hun voorbeeld.

Binnen het onderzoek van filosoof Joachim Duyndam spelen voorbeeldfiguren een belangrijke rol. Het gaat hierbij zowel om voorbeelden die mensen moreel inspireren als om allerlei beroemdheden en rolmodellen die veel mensen klakkeloos imiteren. Hoe kun je je op een authentieke manier verhouden tot een voorbeeldfiguur? In het eerste jaar van de master Humanistiek schrijven studenten een paper over hun eigen voorbeeldfiguur om dit bij zichzelf te onderzoeken.

In samenwerking met de Bildung Academie en masterstudent Sylvie de Kubber organiseerde Duyndam een project waarin UvH studenten gesprekken voerden met bezoekers van de tentoonstelling. Zij vroegen hen wat de tentoonstelling bij hen losmaakte, en welke voorbeeldfiguren zij hadden, dat kon ook in hun nabije omgeving zijn. De gespreksvoerende studenten noemden zich ‘spiegelaars’, en waren in de tentoonstelling herkenbaar door hun T-shirt en hun broche van spiegelglas. Het werd een groot succes!

Reageer op dit verhaal

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.