‘We zijn jong genoeg om onze idealen hoog te houden’

Rector Gerty Lensvelt-Mulders sprak tijdens de Diesviering in 2014: “We zijn 25 jaar. Dat is jong voor een universiteit, zeker in een cultuur waarin de leeftijd van instellingen veel aanzien geeft. Maar 25 jaar is een prachtige leeftijd: we zijn oud genoeg om volwassen te zijn, jong genoeg om onze idealen hoog te houden.”

Gerty Lensvelt- Mulders (Foto: Arnaud Mooij)

Gerty Lensvelt- Mulders (Foto: Arnaud Mooij)

“De Universiteit voor Humanistiek is 25 jaar geleden opgericht als academische opleiding voor humanistisch geestelijk verzorgers. We zijn jong en hebben idealen. Concepten als menselijke waardigheid, rechtvaardigheid en vrijheid nemen in ons onderwijs en onderzoek een centrale plaats in. We hechten grote waarde aan zelf ontplooiing, educatie en Bildung. We geloven in het belang van individuele autonomie, maar weten ook dat we als mensen afhankelijk van elkaar zijn en elkaar nodig hebben. En we geloven dat we samen verschil kunnen maken.”

Volwassen
“Intussen zijn we volwassen. We zijn onafhankelijk, zelfstandig, en nemen volledige verantwoordelijkheid voor ons wetenschappelijk werk. Na 25 jaar is de Universiteit voor Humanistiek uitgegroeid tot een academische werkplaats van multidisciplinair onderzoek, waarbij een sterke band bestaat tussen geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. Een plaats ook waarin complexe concepten zorgvuldig worden doordacht en empirisch onderzocht. Vanuit het besef dat de grote uitdagingen van onze samenleving alleen kunnen worden aangegaan als we oog hebben voor hun complexiteit.”

Messy reality
“In de voorbereiding op onze 25e Dies Natalis kwam ik een paper tegen van David Goodhart, A post liberal future. Tot mijn verrassing vond ik bij hem een prima definitie van ons onderzoek. In ons onderzoek proberen we mensen te vangen in hun zogenaamde messy reality. That is the complexity of everyday life and the struggle to make our own small lives meaningful in a global world.”

Bedankt, studenten!
“Een betere wereld, stapje voor stapje, begint met goed onderwijs. Als ik het over 25 jaar UvH heb, kan dat niet zonder het te hebben over onze studenten. Want zij zijn de beste! De UvH leidt creatieve en kritische professionals op die een actieve rol kunnen spelen in het sociale debat. Jonge academici die worden opgeleid voor banen waarin ethisch besef, integriteit en verantwoordelijkheid belangrijke waarden en uitdagingen zijn. Bedankt, alumni en studenten: voor 25 jaar debatteren, argumenteren, en leren in een goede sfeer.”

Reageer op dit verhaal

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.