In verbondenheid en vriendschap

Ineke de Vries was van 2004 tot 2015 directeur van het Humanistisch Verbond. We vroegen haar in 2014 hoe ze de relatie van het HV met de universiteit beschouwde.

Logo HV

Ineke de Vries: “Een van de belangrijkste opdrachten van het Humanistisch Verbond (HV) is het verdiepen en actualiseren van het humanisme op een eigentijdse aantrekkelijke manier. We stimuleren mensen de humanistische levensvisie te delen met anderen en toe te passen in het dagelijks leven. Met ons werk streven we een menswaardige samenleving na die tot in de haarvaten tolerant en rechtvaardig is. We richten ons daarbij niet alleen op mensen voor wie zelfontplooiing vanzelfsprekend is, maar ook op degenen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Dit vraagt dat we in staat zijn humanistische inzichten gebaseerd op een breed scala van humanistische bronnen te verbinden met ervaringen in het dagelijks leven: op het werk, in het privé leven, in onderwijs, in de zorg, het bedrijfsleven, de politiek, het publieke domein.”

Natuurlijke bondgenoot
“Voor ons is de Universiteit voor Humanistiek een natuurlijke bondgenoot in het realiseren van onze opdracht en in het streven naar een humane samenleving. Niet alleen voor het verzorgen van een opleiding voor humanistici en geestelijke begeleiders, maar ook voor het vertalen van inzichten uit de traditie naar actuele maatschappelijk, politieke vraagstukken en het effect daarvan op de concrete ervaringen van mensen. Die kennis en kunde is nodig om een onderscheidende bijdrage aan de politieke – maatschappelijke discussie te kunnen leveren en aan de humanistische levensbeschouwing als bron voort een zinvol leven.”

De meerwaarde van de UvH
“Dat vereist behalve kennis van en vaardigheid in het omgaan met humanistische bronnen – klassieke en eigentijdse – ook kennis van beleid van organisaties, van maatschappelijke sectoren: zorg, onderwijs, bedrijfsleven, overheid. En het vermogen om de taal van “de ander” te spreken. De rol van humanistici kan zich niet beperken tot een kritische buitenstaander die reflecteert op een praktijk en op basis daarvan adviseert. De meerwaarde van de universiteit en de humanisticus is dat zij/hij in staat is de rol van kritisch betrokken medestander op zich te nemen, die aansluit bij het denken en doen van de ander, of dat nu een individu, een beroepsgroep of een organisatie is.
Als oprichter van de voorganger van de UvH – het Humanistisch Opleidings Instituut – is het Humanistisch Verbond trots op de Universiteit voor Humanistiek. De ontwikkeling naar een opleiding die nieuwe werkvelden wil aanboren, haar expertise nadrukkelijk wil verbinden aan maatschappelijke vraagstukken en organisaties juichen wij toe. Waar mogelijk willen we daar graag aan bijdragen.”

Vriendschap
“In onze verhouding tot elkaar en tot het humanisme kunnen we putten uit onze eigen traditie: die van vriendschap. Vrienden leren van elkaar, herkennen zich in elkaar, kunnen elkaar inspireren, tot voorbeeld dienen, nemen elkaar serieus en zeggen elkaar waar nodig de waarheid.”

Ineke de Vries heeft inmiddels afscheid genomen als directeur van het Humanistisch Verbond. Zij is per 1 januari 2016 is opgevolgd door Christa Compas.

Reageer op dit verhaal

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.