Humanistiek en de natuurwetenschappen

De UvH vierde 29 januari 2009 haar twintigste verjaardag met een lustrumviering en congres in de Janskerk over Humanistiek en de natuurwetenschappen. Eredoctoraten werden uitgereikt aan hoogleraren Frans de Waal, Sarah Blaffer Hrdy, en (in memoriam) Patricia de Martelaere.

Play video

Prof. dr. Frans de Waal
Frans de Waal is hoogleraar psychologie aan de Emory universiteit in Atlanta en directeur van het veldstation van het Yerkes National Primate Research Center. Hij verwierf wereldfaam met zijn onderzoek naar het gedrag van apen. Hij ziet onze moraal niet als een laagje vernis over een bruut en beestachtig innerlijk, moraal heeft diepe evolutionaire wortels.

Prof. dr. Sarah Blaffer Hrdy
Sarah Blaffer Hrdy is primatologe en antropologe en emeritus hoogleraar aan de University of California, Davis. Haar werk op het gebied van evolutietheorie kenmerkt zich door multi-, inter- en transdiscipline, en haar feministisch perspectief en de daaruit voortvloeiende gerichtheid op menselijke waarden maken haar werk van grote waarde voor twee belangrijke thema’s van de humanistiek; zingeving en humanisering in menselijke relaties, organisaties en de maatschappij.

Prof. dr. Patricia de Martelaere
Patricia de Martelaere was een Belgische filosofe en schrijfster en hoogleraar aan de Universiteit van Leuven. Zij is in 2009 overleden. De manier waarop zij in haar werk verbindingen wist te leggen tussen filosofie en levenspraktijk is van directe relevantie voor de studie van zingeving en humanisering zoals wij die in de humanistiek betrachten. Haar invalshoek stelde existentiële vragen rondom leven en dood op scherp. Zij liet zien dat de prettige UvH-leus ‘De mooiste studie is de mens’, ons niet mag afleiden van de pijn en het ongemak waarmee het menselijk leven vaak gepaard gaat.

Reageer op dit verhaal

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.