Het praktijkcentrum Zingeving & Professie

In 2007 vroeg de toenmalige rector Hans Alma aan Tonja van den Ende of ze wilde werken aan de opbouw van een praktijkcentrum. Zingeving & Professie werd het loket voor alle vragen ‘van buiten’ naar wat vroeger maatschappelijke dienstverlening heette en nu valorisatie wordt genoemd. Tonja, inmiddels directeur van het centrum en hoofd van de afdeling Onderwijs, Onderzoek en Valorisatie, vertelt.

Tonja van den Ende: “Eind 2007 vroeg de toenmalige rector Hans Alma mij of ik zou willen werken aan de opbouw van een praktijkcentrum waarin alle zogenaamde derde geldstroom activiteiten van de UvH zouden worden ondergebracht, zoals lezingen, bijscholingen en trainingen, coachingstrajecten, opdrachtonderzoek. Ik ben toen begonnen met het voeren van een serie gesprekken met UvH docenten: wat zou jij willen en hopen van zo’n centrum; hoe zou het jouw werk kunnen vergemakkelijken; wat zie jij als belangrijke struikelblokken voor het succes van een dergelijk centrum? In een brainstormsessie met een aantal van hen kwam Ruud Kaulingfreks met een mooie naam voor zo’n centrum: Zingeving & Professie.

In juli 2008 gingen we officieel van start met een aantal cursussen die vooral op het gebied van geestelijke begeleiding lagen. Zingeving & Professie werd het loket voor alle vragen ‘van buiten’ naar wat vroeger maatschappelijke dienstverlening heette en nu valorisatie wordt genoemd. Bij de organisatie van het Praktijkcentrum werd ik ondersteund door een aantal net afgestudeerde of vergevorderde studenten: Alexandra Bronsveld, Kim Dusch en Mark Bos, en later ook Maya Swaans. Die bewezen al direct hun enorme meerwaarde: hun kennis van de inhoud van de humanistiek en van de docenten aan de UvH zijn altijd een belangrijke factor geweest in het goed verstaan van de vraag en behoefte van onze opdrachtgevers of deelnemers.

We werkten in de beginjaren op de van Asch van Wijckskade en Zingeving & Professie bevond zich in die jaren zowel qua locatie als organisatorisch een beetje aan de marge van de UvH. Dat is inmiddels veranderd. De verhuizing naar één locatie aan de Kromme Nieuwegracht heeft daar natuurlijk een belangrijke bijdrage aan geleverd. Maar ook de reorganisatie in 2012 heeft een gunstig effect gehad. Want die zorgde ervoor dat Zingeving & Professie ingebed werd in de ondersteunende afdeling Onderwijs, Onderzoek en Valorisatie, en minder aan de zijlijn kwam te staan.

We hebben in de afgelopen jaren een hoop bereikt waar ik trots op ben. Ik zal een paar voorbeelden noemen: we hebben een samenwerkingsverband gesloten met de trainer acteurs van het Toetstheater die interactief casuïstiek uit de zorgsector uitspelen. We hebben samen met docenten prachtige programma’s ontwikkeld zoals Zingeving & Macht in Organisaties; de Masterclasses Kritische Organisatiefilofosie; de cursus Academisch Schrijven en Publiceren; en in het najaar starten we met Geestelijke Weerbaarheid en Moreel Leiderschap. We hebben professionals gecoacht, learning communities opgezet, opdrachtonderzoek uitgevoerd.

Wat dit alles de UvH en de UvH docenten brengt is een voortdurende uitwisseling met ‘de werkvloer’, met de vragen en problemen die daar spelen, maar ook met de bronnen voor vitaliteit en inspiratie die professionals inbrengen én die de humanistiek te brengen heeft. Sinds dit jaar heeft de wetenschappelijke staf geoormerkte werktijd voor valorisatie gekregen. Wat ik voor de toekomst hoop is dat dit leidt tot nog meer mooie programma’s, onderzoeken en uitwisseling.”

Reageer op dit verhaal

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.