Humanistisch Archief
In 1996 werd de Stichting het Humanistisch Archief opgericht, inmiddels bekend als het Humanistisch Historisch Centrum. In navolging van archiefinstellingen voor katholicisme, protestantisme, socialisme, en de vrouwenbeweging werkten de UvH, het Humanistisch Verbond, Humanitas en de Vrije Gedachte samen om het verwaarloosde humanistisch erfgoed te redden.
Directeur Bert Gasenbeek en Jules Brabers zijn sinds die tijd archieven aan het verzamelen van de humanistische beweging in Nederland, met de hulp van veel vrijwilligers, en een bestuur dat aanvankelijk onder leiding stond van Rob Tielman. Ze zetten een vraagbaak op voor de humanistische beweging, en voerden historisch onderzoek uit, gepubliceerd in de reeks Humanistisch Erfgoed. In 2012 werden 90 m1 bewerkte archivalia in de depots van het Utrechts Archief ondergebracht. Het HHC is de laatste jaren bezig met het digitaliseren van foto’s, interviews, tijdschriften en brochures. Een belangrijk hoogtepunt bij het HHC was de publicatie van het boek Vrijdenken en humanisme in Nederland. Veertig plekken van herinnering (Bussum, Thoth, 2016).
Promotieonderzoek
Ook werd er promotieonderzoek verricht in het onderzoeksprogramma ‘De geschiedenis van het Nederlands georganiseerd humanisme (1856-2006): betekenis en context.’. In 2011 vond de eerste promotie binnen het instituut plaats door Alfons Nederkoorn. Inmiddels zijn er nog drie andere dissertaties verschenen, van Vincent Stolk (cum laude), Elise van Alphen en van Rudy Schreijnders.