De humanistische geestelijke verzorging waar Jaap van Praag voor pleitte, kreeg in de jaren zestig vorm. In 1961 startte het Humanistisch Verbond een opleiding voor geestelijk raadslieden in de strijdkrachten. Twee jaar later werd het Humanistisch Opleidingsinstituut (HOI) opgericht als werkstichting van het Humanistisch Verbond. Het HOI was de voorloper van de Universiteit voor Humanistiek.
Het HOI verzorgde een driejarige opleiding tot geestelijk verzorger van gedetineerden en militairen, die werd erkend door de ministers van Justitie en Defensie. In 1967 werd bovendien in de opleiding de tweedegraadsbevoegdheid tot Humanistisch Vormingsonderwijs opgenomen. Vanaf 1977 werd het HOI erkend en bekostigd als een parttime driejarige beroepsopleiding, die in 1980 uitgebreid werd tot vier jaar.
Het humanistisch geestelijk werk maakte vanaf de jaren zeventig een sterke (praktijk)-theoretische en methodische ontwikkeling door. Maatschappelijke ontwikkelingen stelden steeds hogere eisen aan het werk van humanistisch geestelijk werk, en vroegen om een opleiding op wetenschappelijk niveau en om theoretische verdieping op basis van wetenschappelijk onderzoek.
Gert Breur
Kunt u voor mij nagaan of Johannes Breur (mijn vader) in het begin van de 70-er jaren een opleiding geestelijke verzorging heeft gevolgd aan het Humanistisch Opleidingsinstituut? Hij was ziekenhuis predikant in Leeuwarden en ging altijd naar Utrecht voor een opleiding geestelijke verzorging. Mijn broer’s schoondochter is aangenomen in uw programma En ik zou graag willen weten of uw instituut hetzelfde instituut is waar mijn vader 50 jaar geleden een opleiding heeft genoten. Heel hartelijk dank! gert