Spiegelaars: Humanistiek in de Nieuwe Kerk

Van september 2017 tot februari 2018 organiseerde de Nieuwe Kerk in Amsterdam een tentoonstelling, genaamd we Have a Dream, over Mohandas Gandhi, Martin Luther King, en Nelson Mandela. Drie grote figuren uit de twintigste eeuw (en in het geval van Mandela een deel van de eenentwintigste eeuw), die als ‘morele helden’ overal ter wereld voor velen een inspirerend voorbeeld zijn. Toen hoogleraar Joachim Duyndam begin 2017 van deze tentoonstelling hoorde dacht hij dat de Universiteit voor Humanistiek hier een rol in zou kunnen spelen.

Binnen het onderzoek van Joachim Duyndam spelen voorbeeldfiguren een belangrijke rol, zowel de voorbeelden die mensen moreel inspireren als de celebrities en rolmodellen die tot kuddegedrag leiden bij hun volgelingen en imitators. Zijn onderzoek gaat over de vraag hoe een authentieke verhouding tot voorbeeldfiguren geestelijke weerbaarheid kan bevorderen. In het eerste jaar van de master volgen studenten Duyndamop dit pad, en schrijven ze een paper over hun eigen voorbeeldfiguur. Hierin onderzoeken ze de mogelijkheid om zich op een authentieke manier tot een persoon als Gandhi of King te verhouden.

In samenwerking met de Bildung Academie en met UvH-masterstudent Sylvie de Kubber organiseerde Duyndam een project waarin studenten van de UvH gesprekken voeren met bezoekers van de tentoonstelling. In deze gesprekken bevroegen de studenten de bezoekers over wat de tentoonstelling bij hen losmaakt.Tevens werd er gevraagd naar de voorbeeldfiguren van de bezoekers zelf, maar ook eigen voorbeeldfiguren, zoals een docent van de middelbare school, ouders of een buurman.

Dit werd een groot succes. Terwijl museum-conservators de gekste toeren uithalen om bezoekers meer bij hun tentoonstellingen te betrekken – van speurtochten tot interactieve schermen – bleek de formule ‘een gesprek voeren met iemand die daarvoor is opgeleid’ (masterstudenten van de UvH) een even eenvoudige als gouden greep.De gespreksvoerende studenten noemden zich ‘spiegelaars’, en waren in de tentoonstelling herkenbaar door hun T-shirt en hun broche van spiegelglas.

Hieronder een kleine sfeerimpressie.

 

Reageer op dit verhaal

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.

*