Hoorcolleges online met Human

Wijzer worden vanuit je luie stoel. In 2011 en 2012 produceerde de universiteit samen met Omroep HUMAN een aantal series hoorcolleges online voor een breder publiek. Hoogleraren en docenten verzorgden kritische en beschouwende colleges over actuele vragen, opgenomen in een studio en gratis te downloaden als geluidsbestand vanaf de Human en UvH site.

Play video

(2011) Voorbij het Dikke Ik: Hoe nu verder?
Met de hoorcollegereeks ‘Voorbij het dikke-ik: hoe nu verder?’ zet hoogleraar Harry Kunneman het project voort dat hij met zijn boek ‘Voorbij het dikke-ik’ is begonnen.

(2011) Dilemma’s van de democratie
Nederland is niet alleen bang, ook in de rest van de wereld heerst de angst voor het vreemde. En dat in een tijd dat de lijnen tussen verschillende landen en culturen steeds korter worden. Of misschien juist daardoor. Het is volgens Laurens ten Kate aan de wetenschap om te proberen te begrijpen waar die angst vandaan komt. Vier colleges over de uitdagingen waar een groot ideaal, de democratie, geen eenduidig antwoord op geeft. Ook met bijdragen van Hilde van ’t Klooster en Martien Schreurs.

Play video

(2011) Joachim Duyndam: Laat je niet gek maken!
Hoe kun je veerkrachtig zijn in een tijd waarin media en markt domineren? Maak jezelf ‘geestelijk weerbaarder’ door te luisteren naar “Laat je niet gek maken”, een nieuwe serie hoorcolleges van Joachim Duyndam, Socrates hoogleraar filosofie aan de Universiteit voor Humanistiek.

(2012) Hoe kan ik kiezen?
Keuzestress. Het is een modewoord, maar dat is het niet voor niets. De vrijheid om te kiezen is soms een last, want hoe belangrijk vinden we het wel niet om goede keuzes te maken. Human en de Universiteit voor Humanistiek hebben een nieuwe serie hoorcolleges online staan: ‘Hoe kan ik kiezen?’ Een filosofisch inkijkje in onze ‘kiespijn’ van hoogleraren Joachim Duyndam, Joep Dohmen en Harry Kunneman.

(2012) Hoe kan ik duurzaam leven?
We weten het eigenlijk allemaal wel: onze planeet is overbevolkt, de grondstoffen raken op, bomen worden gekapt en de zeeën zijn bijna leeg en vervuild. De één voelt zich geroepen als activist achter walvisjagers aan te jagen. De ander luistert braaf naar een kennis met geitenwollen sokken aan, maar maakt zich eigenlijk het liefst zo snel mogelijk uit de voeten als het over duurzaamheid gaat. Toch denkt filosoof Henk Manschot, verbonden aan het Kosmopolis instituut van de Universiteit voor Humanistiek, dat we allemaal een band hebben met de natuur. Hij onderzoekt hoe we van binnenuit een houding kunnen ontwikkelen die van duurzaam leven geen opgave meer maakt, maar een vanzelfsprekendheid.

Play video

(2012) Hoe kan ik omgaan met kwetsbaarheid?
We willen het misschien liever niet, maar we zijn allemaal kwetsbaar. Iedereen is wel eens verdrietig of onzeker. We worden allemaal wel eens ziek. En uiteindelijk zullen we allemaal het loodje leggen. In de hoorcollegeserie ‘Hoe kan ik omgaan met kwetsbaarheid?’ vertellen zorgethici Anne Goossensen, Frans Vosman en Carlo Leget van de Universiteit voor Humanistiek over kwetsbaarheid, zorgen, ziek zijn en sterven.

De redactie van de hoorcolleges bestond uit: Hans Alma, Bert Jansens, Yvette Nelen en Reine Rek.

Reageer op dit verhaal

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.