Het Kosmopolis Instituut en de Summerschools

“Vorig jaar hielden we in India voor de tiende keer onze Pluralisme Summer School”, vertelt Caroline Suransky, universitair docente Globaliseringsstudies. Ze is mede oprichter van het Kosmopolis Instituut dat samenwerkt met ontwikkelingsorganisatie Hivos. We spraken Caroline en filmden Elisabeth Thomas, Joe Besigye Bazirake en Jim Ssentong, die deelnamen aan een van de programma’s van het Kosmopolis Instituut.

summerMM_4 verkleind

“De eerste Summerschool werd in 2004 in Nederland gehouden, op de Drift. Het was een idee van Henk Manschot en de directeur van het India kantoor van de ontwikkelingsorganisatie Hivos, Shobha Raghuram. Indiase medewerkers van Hivos partnerorganisaties, studenten van de UvH en vluchtelingenstudenten volgden samen een intensief programma van colleges, workshops en presentaties, waarin ze kennis en ervaringen uitwisselden over mensenrechten en hun verschillende culturele achtergronden. Na drie keer in Nederland, zijn we inmiddels ook drie keer in India, twee keer in Indonesië en twee keer in Zuid Afrika geweest.

Play video

De samenwerking met Hivos was vruchtbaar, en werd vanaf 2008 verder uitgebreid met een internationaal kennisprogramma, waarin academici, beleidsmakers en NGO medewerkers hun kennis over pluralisme konden delen en nieuwe kennis samen konden genereren. We kwamen overeen dat de UvH en Hivos samen internationale partners zouden zoeken. Naast het Centre for the Study of Culture and Society uit Bangalore uit India, gingen we overeenkomsten aan met de Gadjah Mada University in Yogyakarta, Indonesia en de Cross Cultural Foundation in Oeganda. Later is daar nog het Institute for Reconciliation and Social Justice van de University of the Free State in Zuid Afrika bij gekomen.

Play video

Inmiddels hebben we binnen het kennisprogramma vier promovendi die zich bezig houden met thema’s op het gebied van pluralisme. Hoewel zij onderzoek doen in heel uiteenlopende lokale gemeenschappen, gaan ze allemaal over hoe moeilijk het kan zijn om samen te leven met grote verschillen. Ook publiceren we working papers waarin zowel onderzoekers als mensen uit de praktijk hun ervaringen met dit soort vraagstukken uitwisselen. De laatste jaren is er door Kosmopolis medewerkers, zoals Bart Mijland, ook gewerkt aan vraagstukken van pluralisme en duurzame ontwikkeling. Volgens ons een heel relevant onderzoeksterrein voor de humanistiek. Daarnaast heeft Kosmopolis een uitwisselingsprogramma met bachelor studenten uit Zuid Afrika geïnitieerd. In de afgelopen drie jaar heeft de UvH twee keer een paar weken studenten uit Zuid Afrika ontvangen en is er een keer een groep UvH studenten en docenten daar geweest.

Alles wat we meemaken in lokaal verband, staat in een mondiale en plurale context, zoveel meer dan vroeger, en ik vind het belangrijk dat onze studenten daar meer ervaring mee opdoen. In de Summer School erváren onze studenten bijvoorbeeld dat studenten uit Oeganda heel anders aankijken tegen homoseksualiteit. Ze gaan hierover het gesprek met elkaar aan, dat geeft verdieping. Ook als het Kosmopolis instituut niet in haar huidige vorm blijft voortbestaan, zullen we voortbouwen op de kennis die we inmiddels hebben voortgezet en uitgebreid in de themagroep Globaliseringsstudies. Zo gaan we volgend jaar met de themagroep een nieuwe module verzorgen voor masterstudenten: ‘de Humanisticus in mondiale context’.”

Play video

Met dank aan Bart Mijland.

Reageer op dit verhaal

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.